Sulkapallo

Sulkapallo on mailapeli, jossa pelaavat kaksi pelaajaa tai kaksi paria vastakkain. Pelimuotoja on kaiken kaikkiaan kolme: kaksinpeli, nelinpeli ja sekanelinpeli.

Sekanelinpelissä parin muodostavat mies ja nainen.
Sulkapallokenttä on kaksinpelissä 13,40 m x 5,18 metriä leveä. Nelinpelissä kentän leveys on 6,10 metriä. Kentän merkityille rajoille putoava pallo katsotaan olevan kentän rajojen sisäpuolella. Tavallisimmin sulkapallokentällä on sekä kaksinpeli- että nelinpelirajat, kuten useimmiten tenniskentilläkin.

Kenttäpuoliskon takaosa on lisäksi jaettu kahteen eri syöttöruutuun. Kenttäpuoliskot erottava verkko on laidoilta 155 cm korkea ja keskeltä 152,4 cm. Verkkopylväiden tulee olla nelinpelisivurajojen kohdalla. Alustana on yleensä joko erityisesti lajia varten valmistettu muovimatto tai hyvä joustoparketti.

Palloja on useanlaisia, mutta virallinen pelipallo on tehty aidoista hanhen sulista. Pallon nuppi koostuu korkista ja se on päällystetty ohuella nahkakerroksella. Virallisesta pallosta löytyy yhteensä 16 aitoa hanhensulkaa. Pallon paino on 4,74–5,50 grammaa. Varusteista keskeisin on sulkapallomaila, joka on samankaltainen kuin tennismaila, mutta pienempi, joustavampi sekä kevyempi (noin 90 grammaa).

Pistelasku kaksinpelissä:
• Otteluvoittoon tarvitaan kahden erän voittamista
• Pallon voittanut pelaaja saa aina yhden pisteen
• Ensimmäisenä 21 pistettä saavuttanut pelaaja voittaa erän
• Mikäli tilanne on 20–20, voittaa erän se pelaaja, joka saa ensiksi kahden pisteen eron
• Mikäli tilanne on 29–29, voittaa erän se pelaaja, joka voittaa 30. pisteen itselleen
• Erän voittaja aloittaa seuraavan erän syötöt
• Toisen pelaajan saavuttaessa 11 pistettä pidetään minuutin pituinen
tauko
• Erien välillä pidetään 2 minuutin tauot


LAJIN NIPPELITIETOA

• Sulkapallo olympialajiksi vuonna 1992 Barcelonassa
• Harrastajia Suomessa yli 170 000, joista noin 20 000 junioreja
• Lajin kärkimaat ovat Kiina, Indonesia ja Korea
• Lajin 83 jaetuista olympiamitaleista Aasiaan on matkannut 76
• Smash-lyönnin maailmanennätys 421km/h


MAAILMAN NOPEIN MAILAPELI

Sulkapallo on hyvä kunto- ja terveysliikuntalaji ja sopii kaikille! Kevyet pelivälineet ja oman tasoinen pelikumppani tuo nopeasti onnistumisen iloa ja kuin huomaamatta kasvattaa kuntoa. Rasitustason säätely on täysin pelaajien itsensä määrättävissä. Kunnon ja osaamisen myötä saadaan lisää tehoa harjoitukseen.

Sulkapallopeliin kuuluvat nopeat suunnan vaihdokset, mahdolliset hypyt ja monipuolinen liikkuminen palloa tavoiteltaessa, jolloin luustoon kohdistuu iskuja monesta eri suunnasta. Pelaajan koordinaatio, tasapaino ja notkeus kehittyvät. Näillä tekijöillä on suuri merkitys osteoporoosin ennalta ehkäisynä. Perinteisten kansatautien ennalta ehkäisyyn sulkapallo on myös erinomainen liikuntamuoto.

Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan 19-65-vuotiaista suomalaisista 151.000 harrastaa sulkapalloa vähintään kerran viikossa. Potentiaalisia sulkapallon harrastajia on tutkimuksen mukaan 87.000. Lisäksi 66-79-vuotiaista sulkapalloa harrastaa 4.500 henkilöä.

Lisätietoa lajista Suomen Sulkapalloliiton sivuilta: www.sulkapallo.fi


VILLE LÅNG TEKI PEKINGISSÄ SUOMALAISTA SULKAPALLOHISTORIAA

Sulkapallo esiintyi ensimmäistä kertaa virallisena olympialajina Barcelonassa vuonna 1992. Tällöin Suomea edustivat kisoissa Pontus Jäntti ja Robert Liljequist. Sittemmin jokaisissa olympiakisoissa on nähty vähintään kaksi suomalaispeluria. Viime vuosina ylivoimaisesti Suomen sulkapallokenttiä miesten puolella hallinnut Ville Lång menestyi kaikkien aikojen parhaimpana suomalaisena vuoden 2008 Pekingin olympialaisissa selviytyen 3. kierrokselle asti. Långin tie nousi pystyyn, kun Indonesialainen Sony Dwi Kuncoro voitti Suomen ykköspelurin kahdessa erässä 21- 13, 21- 18.

Seuraavaksi Lång ja muut suomalaiset alkavat jo keskittyä vuoden 2012 Lontoon Olympialaisten karsintoihin. Lontoon Olympiakarsinnat pelataan aikavälillä 2.5.2011 – 29.4.2012.


SM-KISA 2011 KORKKAA SULKAPALLON HUIPPUKEVÄÄN SUOMESSA

Huippusulkapalloa tarjoillaan urheiluväelle jo alkutalvesta, kun sulkapallon SM-kisa pyörähtää käyntiin Vantaan Energia Areenalla 4.-6.2.2011. SM-turnaus kokoaa maamme huiput saman katon alle ottamaan mittaa toisistaan jo 57. kerran. SM-kisat pelataan ensimmäistä kertaa Vantaan Myyrmäessä.

SM-kisa 2011
Aika: 4.-6.2.
Paikka: Vantaan Energia Areena, Vantaa
Kisojen viralliset kotisivut: sulkapallo.fi/sm
Kisajärjestäjä: Suomen Sulkapalloliitto


NUORTEN EM-KISAT SUOMESSA 2011

Vuoden 2011 kevään ehdoton kohokohta on Sulkapallon nuorten EM-kisat 2011, jotka pelataan Vantaalla. Kymmenen päivän tapahtuma sisältää alle 19-vuotiaiden joukkuekisan ja yksilökisan. Kisat järjestetään Vantaan Energia Areenalla 15.-24.4.2011. Huippulupaus Kasper Lehikoinen on juniori-ikäinen vielä kotikisoissa. Suomessa on aikaisemmin järjestetty vastaava arvokisa vain kerran. Nuorten EM-kisat 1983 pelattiin Helsingin Urheilutalolla.

BEC 2011 European Junior Championships
Aika: 15.-24.4.
Paikka: Vantaan Energia Areena, Vantaa
Kisojen viralliset kotisivut: sulkapallo.fi/ejc2011
Kisajärjestäjä: Suomen Sulkapalloliitto


NUORIA LUPAUKSIA NOUSEMASSA PINNALLE

Suomessa jo yli kymmenen vuotta naisten sulkapallokenttiä dominoinut Anu Nieminen on jättänyt SM-kisat väliin kahtena peräkkäisenä vuotena. Tämä on tarjonnut muille naispelaajille pitkästä aikaa mahdollisuuden tarttua Niemisen omimaan SM-valtikkaan. Vuonna 2009 nuori suurlupaus Nanna Vainio nappasi 17-vuotiaana yhtenä Suomen nuorimmista naispelaajista kultamitalin itselleen ja uusi mestaruutensa heti seuraavana vuonna. Vainiosta onkin povattu seuraavaa huippupelaajaa Anu Niemisen rinnalle.

Nannan vertaista haastajaa ei juuri tällä hetkellä Niemiselle löydy, mutta lähivuosien aikana saa hallitseva Suomenmestari puolustaa tosissaan asemiaan. Vainion niskaan hengittää nimittäin nälkäinen 17-vuotias lahjakkuus nimeltä Airi Mikkelä. Mikkelää on povattu yhdeksi Suomen nuorten maajoukkueen johtotähdeksi nuorten EM-kisoissa vuoden 2011 huhtikuussa. Mikkelä edusti Suomea myös Singaporen Nuorten Olympialaisissa vuonna 2010.

Viime vuosina ei miesten puolella ole Ville Långille löytynyt Suomesta miehen itsensä veroista vastustajaa. Vuoden 2010 SM-kisoissa Lång otti tuplakultaa voittamalla sekä kaksinpelin että miesten nelinpelimestaruuden Mikko Vikmanin kanssa. Samaan on edellisen kerran pystynyt Pontus Jäntti vuonna 1987. Lähitulevaisuudessa pilkottaa kuitenkin jo uusia lahjakkaita junioreita. Yhdeksi tämän hetken kovimmaksi haastajaksi Suomen ykköspelurille on povailtu 18-vuotiasta juniorilupausta Kasper Lehikoista, joka hallitsee tällä hetkellä omaa ikäluokkaansa mielin määrin. Vuonna 2009 hän saavutti mm. Nuorten EM-pronssia sekä kansainvälisen Finnish International Junior Championship -turnauksen voiton. Helmikuussa 2010 Lehikoinen oli Euroopan juniorirankingin ykkönen. Lehikoinen oli Mikkelän tavoin edustamassa Suomea Singaporen Nuorten Olympialaisissa.

Mainittakoon vielä, että vuoden 2011 tammikuussa 16 vuotta täyttävä Iikka Heino hallitsi alle 15-vuotiaissa Euroopan kenttiä mielinmäärin. Täten myös Paraisten lahjakkuudelta voidaan odottaa isompaa menestystä, kun pelivuosia kertyy mittariin lisää. 

Lue lisää
 
 
     
     
 

Seurat


Espoon Sulkapallo-Badminton ry
Mansen sulka
Mansen Sulka tarjoaa sulkapallon ilosanomaa kaikille pirkanmaalaisille ikään...
 
     
     
 

Sponsorit