Ringette

SÄÄNNÖT

Alkuperäiset ringetten säännöt tehtiin Ontariossa v. 1965. Alueellisten liittojen perustaminen synnytti tarvetta yhtenäisistä säännöistä. Nykyisin säännöt arvioidaan neljän vuoden välein. Suurin merkittävä muutos sääntöihin oli ns. ringetten standardi liikkuma-alueiden muuttaminen ns. jatketun alueen peliksi.

Ringetten säännöissä on selvästi määritelty säännöt, jotka edellyttävät pelaajien syöttävän toiselle pelaajalle yli siniviivan. Säännöt myös kieltävät tahallisen vartalokontaktin. Sen lisäksi pelaajia on rajoitettu pelaamaan tietyillä alueilla, joiden ansiosta ei synny suuria ruuhkia ja jotka lisäävät hyvää joukkuepeliä ja osallistumista.

Maalivahdit on ringettessä suojattu hyvin, ei ainoastaan varusteilla, vaan myös sääntöjen avulla. Yksikään pelaaja ei ole oikeutettu menemään maalivahdin alueelle ja maila saa mennä sinne vain ilmatilassa laukauksen saattovaiheessa.


RINGETTE SUOMESSA

Tammikuun 23. päivänä v. 1979 on koko suomalaisen ja eurooppalaisen ringetten historian alkupiste. Voimistelunopettaja, jääkiekkovalmentaja Juhani Walhsten toi silloin turkulaisten tyttöjen jääkiekkoharjoituksiin uuden pelin, ringuetten. Myöhemmin suomalaiseen kielenkäyttöön vakiintui englanninkielinen muoto ringette.

Wahlsten järjesti jo talvella -79 kanadalaisten ringettevalmentajien Evelyn Watchonin ja Wendy Kingin matkan Turkuun perehdyttämään aloittelijat pelin salaisuuksiin. Uutuuteen aluksi varauksellisesti suhtautuneet tytöt innostuivat pian vauhdikkaasta, nimenomaan naisille suunnitellusta pelistä. Heistä tuli Suomen ensimmäisiä ringetteläisiä - Turun Siniset.

Turun toiminnan laajenemisen rinnalla ringette levisi heti nykyäänkin merkittäviin
ringettekeskuksiin: Naantaliin, Turkuun, Uuteenkaupunkiin, Lahteen ja suur-Helsingin alueelle. Innostusta kasvatti kahden kanadalaisjoukkueen vierailu Suomessa jo vuodenvaihteessa 79-80.


TURNAUKSISTA SARJOIHIN

Kevättalvella -80 oli sitten mahdollisuus ensimmäiseen kansalliseen ringette- turnaukseen Uudessakaupungissa. Ensimmäinen Turku-turnaus järjestettiin 13.12.1980.

Ringettetoiminnan alullepanijoina olivat turkulaiset. 1981 perustettu Turun Ringette ry sai tehtäväkseen Suomen suurimman ringettetapahtuman, Suomi-turnauksen järjestämisen. Vuosittain hiihtolomaviikkojen aikoihin pidettyyn turnaukseen kokoontuivat kaikki suomalaiset ringettejoukkueet. Ringetteläisten yhteistapaaminen korosti ringeten perusolemuksen kuuluvaa kaikkien yhteisen iloisen harrastamisen tavoitetta. Toisaalta Suomi-turnaus oli karsintatilaisuus keväisin Uudessakaupungissa järjestetylle huipputurnaukselle.

Vuoden -85 Suomi-turnauksessa oli mukana satoja tyttöjä. Otteluita oli kahdella sisä- ja ulkojäällä yli sata. Ringetteharrastus oli nyt kasvanut niin laajaksi, ettei enää ollut mahdollista koota kaikkia ikäluokkia yhdellä kertaa mukaan.

Välillä pelattiin eri ikäluokkien SM-turnaukset eri paikkakunnilla, mutta kaudella 1987-88 aloitettiin naisten valtakunnallinen SM-sarjatoiminta.


RINGETTELIITTO PERUSTETTIIN 1983

Laajeneva lajin harrastus vaati valtakunnallista yhteistyötä. Lajin promoottorina toiminut Leijona Seuran ry. oli levittänyt ringettesanomaa Suomessa, mutta oli aika perustaa lajille oma liitto. Suomen Ringetteliitto perustettiin 1983 Turussa. Mukana tilaisuudessa oli myös Kanadan Ringetteliiton silloinen puheenjohtaja ja yhteyksiä Suomeen aktiivisesti rakentanut Barry Mattern. SLU:un kuuluvan Suomen Ringetteliiton pelaaja- ja joukkuemäärä on jatkuvasti kasvanut. Mukana on noin 50 seuraa ja noin 3000 lisenssipelaajaa. Ringette on kasvanut Suomen suosituimmaksi jääjoukkuepeliksi tyttöjen keskuudessa.

Ringetteä harrastetaan Suomen lisäksi lajin syntymämaassa Kanadassa, USA:ssa, Ruotsissa, Ranskassa ja Itävallassa.


SUOMELLE MAAILMANMESTARUUS 1994, 2000, 2004 JA 2007

Kansainvälinen Ringetteliitto perustettiin 1986 Suomessa. Liiton ensimmäinen puheenjohtaja oli Betty Shields (1986-90), toinen Suomen Antti Simola (1990-94).

Ensimmäiset MM-kisat pidettiin Gloucesterissa, Kanadassa 1990. Kisoissa oli mukana kolme maata (8 joukkuetta) Kanada, Suomi ja USA. Suomen sijoitus oli seitsemäs Kanadan joukkueiden jälkeen. Toiset MM-kisat pidettiin Helsingissä, Suomessa 1992. Mukana oli Suomen lisäksi, kaksi joukkuetta Kanadasta, USA, Ranska, Ruotsi ja Venäjä. Suomi sijoittui kanadalaisten jälkeen pronssille.

Kolmannet MM-kisat pelattiin Minnesotassa, USA:ssa 1994. Kisoihin osallistui Suomen lisäksi Kaksi joukkuetta Kanadasta, USA, Ruotsi ja Venäjä. Suomi voitti kisoissa maailmanmestaruuden tehden samalla historiaa voittamalla kaikkien aikojen ensimmäisen joukkuepelien maailmanmestaruuden aikuisten sarjoissa. Seuraavat MM-kisat olivat Tukholmassa, Ruotsissa 1996. Suomi sijoittui kisoissa hopealle hävittyään Kanadalle finaalissa jatkoajalla 5-6.

1998 MM-kisojen sijasta pelattiin viiden ottelun Euro Tour -kiertue. Vastakkain olivat Suomi ja Kanada ja ottelut pelattiin Turussa, Helsingissä, Göteborgissa Ruotsissa, Osnabrückissa Saksassa ja Colmarissa Ranskassa. Suomi voitti ottelusarjan voitoin 3-2.

Marraskuussa 2000 Suomessa pelattiin jälleen maailman parasta ringetteä. Suomi ja Kanada kohtasivat kaksiosaisessa MM-finaalissa 15.11. Lahdessa ja 18.11. Espoossa. Suomi voitti ensimmäisen kohtaamisen 5-4. Maailmanmestaruuden Suomen maajoukkue sinetöi pelaamalla tasapelin 5-5 toisessa MM-finaalissa. Näin Suomi oli maailmanmestari yhteispistein 3-1. Pronssiottelussa USA kukisti Ruotsin 9-0.

MM-kisat 2004 pelattiin Tukholmassa marraskuussa; Suomi voitti maailmanmestaruuden lyömällä Kanadan finaalissa 9-3. USA ja Ruotsi olivat kisojen kolmas ja neljäs.

2007 Kanadan Ottawassa pelattiin maailmanmestaruudesta seuraavan kerran. Tiukkaakin tiukemmaksi venynyt ringeten MM-finaali ratkesi vasta jatkoajalla Suomen voittoon Kanadasta maalein 5-4. Jännittävän ottelun ratkaisijaksi nousi Anne Pohjola, joka vastasi Suomen voittomaalista. Maailmanmestaruus oli Suomelle neljäs.
Ruotsin maajoukkue teki maansa ringettehistoriaa kukistamalla pronssiottelussa USA:n ja niiaamalla itselleen maan ensimmäisen ringeten arvokisamitalin. Suomalaisen seurajoukkueen VG-62 Naantalin päävalmentajan Tuomas Kallion ensimmäistä kertaa luotsaama Ruotsin maajoukkue oli finaalin tavoin jatkoajalle menneessä ottelussa maalin mitan parempi. Ottelu päättyi lukemin 10-9. 

Lue lisää
 

Viimeksi päivitetyt

Susanna Tapani
RNK
 
     
     
 

Seurat


RNK
-
 
     
     
 

Sponsorit