Tanssiurheilu

International Dance Organization (IDO) perustettiin 18.9.1981 Florencessa, Italiassa. Perustajana toimi Moreno Polidori. Tuossa vaiheessa mukana olivat Italia, Ranska. Sveitsi ja Gibraltar. IDOn ensimmäiset kilpailut, joissa lajeina olivat new dance, breakdance, discodance, electric boogie ja showdance, pidettiin Italiassa, Montecatini Termessä. Suomi liittyi IDOn jäseneksi vuonna 1983 Jari Samulinin kautta. IDOn säännöt olivat tuolloin kaksisivuiset. Vertailun vuoksi: vuonna 2010 niissä on 114 sivua.

Tarkempi IDOn historiikki on julkaistu IDOn internet-sivuilla osoitteessa http://www.ido-online.org/

1980-luvun puolivälissä Suomi lähetti jo edustajiaan IDOn MM-kilpailuihin, vaikka varsinaisesti Suomen mestaruudesta ei vielä oltu mitelty. Pienempiä kilpailuja, joiden finaalit televisioitiin, järjestettiin ympäri Suomea paikallisissa diskoissa. Lajeina olivat muun muassa freestyle disco, showdance, electric boogie ja breakdance. Vuonna 1989 SM-kisoissa palkintona oli mm. Milkkistä (Valion maitojuomaa) ja Jenkki- purkkaa. Voittaja sai Milk-kellon, Philipsin stereot, laatikollisen purkkaa ja matkan MM-kisoihin.

Suomen ensimmäisen IDO-mitalin, maailmanmestaruuspronssin, toi kotiin Maire Alho parinsa Kirsi Kuosmasen kanssa vuonna 1985. Ensimmäiset suomalaiset maailmanmestarit olivat Jukka Suutari ja Sari Louko, jotka voittivat showtanssisarjan viimeisissä Montecatini Termessä järjestetyissä kilpailuissa vuonna 1989. Vuodesta 1985 alkoi Suomen voimakas aktivoituminen ja kilpailuedustus kansainvälisellä tasolla, ja ajatus kansallisen yhdistyksen perustamisesta vahvistui. Samulin alkoi siirtää tulevan suomalaisen yhdistyksen perustamisvastuuta Marco Bjuströmille ja Osku Heiskaselle.

Aiempien vuosien kansainvälinen menestys ja
viimeistään vuoden 1989 maailmanmestaruus kasvattivat tanssin suosiota. Jari Samulinin toiveesta perustettiin Suomen disco- ja showtanssiyhdistys 16.9.1989 takaamaan IDOn alaisen tanssitoiminnan lujittumisen ja laajentumisen Suomessa.

Yhdistystä perustamassa olivat Jukka Suutari, Sari Louko, Päivi Henttu, Maire Alho, Liseli Miestamo, Teresa De Rita, Mari Forsblom, Aira Samulin, Laura Halme, Sanna Rusila, Jarkko Valtee, Riikka Ollikainen, Osku Heiskanen, Sari Kaitera, Tiina Kaivola, Mindy Lindblom ja Marco Bjuström. Ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja oli Marco Bjuström, ja ensimmäisen hallituksen muodostivat Maire Alho, Osku Heiskanen, Päivi Henttu, Mindy Lindblom, Aira Samulin ja Jukka Suutari.

Ensimmäinen kevätkirje lähetettiin alkuvuodesta 1990, jolloin yhdistyksen varsinainen toiminta alkoi. Kirjeessä todettiin:

”Yhdistys on välttämätön pystyäksemme järjestämään SM-kilpailuja, mutta myös helpottaaksemme yhteydenpitoa meidän kaikkien tanssihullujen kesken. Haluammekin kartoittaa disco- ja showtanssin harrastajien lukumäärää, ja levinneisyyttä ympäri Suomea, ja siksi lähetämme tämän kirjeen entisten tuttujen lisäksi kaikille nuorisosihteereille ja tanssikouluille Suomessa. Toivomme, että kopioitte kirjettä asiasta kiinnostuneille, jotta sana varmasti leviää.”

Virallisesti ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1990 Helsingin Lepakossa. Lajeja oli kaksi, discotanssi ja showtanssi. Kilpailuun osallistuttiin ilmoittautumalla postikortilla tai kirjeitse. Vuoden 1990 SM-kisoissa Mindy Lindblom ja Osku Heiskanen voittivat SM-kultaa sarjassa Dance Show. Discotanssin ensimmäisen suomenmestaruuden vei Jonna Kantola.

Marco Bjurström toimi hallituksen puheenjohtajana vuoteen 1997 saakka, jolloin puheenjohtajaksi valittiin Osku Heiskanen. 1990-luvun puolenvälin jälkeen Suomen disco-ja showtanssiyhdistyksellä oli oma jäsenlehti: Plyymi ja paljetti -lehteä toimitti Osku Heiskanen. Lehti vaihtui Let's Dance -nimiseksi 2003 ja sen tekeminen jatkui vuoteen 2005 saakka.

Vuonna 2005 perustettiin neljä lajikomiteaa IDOn lajiosastojaon mukaisesti vastaamaan lajien kehittämisestä ja edunvalvonnasta; Performing Arts, Disco, Street ja Couple Dance. Nykyisin toimivia jaostoja on seitsemän: Performing Arts -jaosto, Street Dance -jaosto, Disco Dance -jaosto, Couple Dance -jaosto, kehitysjaosto, kilpailujaosto ja tiedotusjaosto.

26.4.2006 voimakkaasti kasvaneen ja lajipaletiltaan laajentuneen yhdistyksen viralliseksi nimeksi muutettiin Finnish Dance Organization FDO ry.

Marco Bjurström uudelleenvalittiin puheenjohtajaksi vuonna 2006, ja häntä seurasi puheenjohtajana Pia Erkko, joka valittiin tehtäväänsä vuonna 2009. 

Lue lisää
 
 
     
     
 

Seurat


DanceNow Kauniainen
Tervetuloa perhetunneille! Nyt vitte lapsenne kanssa käydä perhetunneilla...
Danzare
-
 
     
     
 

Sponsorit