Salibandy

Sählystä salibandyyn

Salibandy on kehittynyt nykyiseen muotoonsa sählystä, jota pelattiin ensimmäisenä Ruotsissa, Göteborgin alueella 1970-luvun alussa. Sähly puolestaan on saanut vaikutteita Yhdysvalloissa pelatusta jääkiekon katuversiosta, street hockeysta.

Suomeen sähly rantautui opiskelijoiden mukana ja ensimmäiset sählysarjat alkoivat pyöriä Helsingin yliopistossa vuonna 1974. Laji levisi nopeasti muihinkin opiskelijakaupunkeihin, Hämeenlinnaan, Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään ja Joensuuhun. Sähly saavutti nopeasti vankan aseman opiskelijoiden liikuntamuotona, mitä se on edelleenkin. Yleisesti ryhdyttiin puhumaan "sählysukupolvesta". Tätä nykyä sähly on saavuttanut kaikki yhteiskunta- ja ikäryhmät.

Säännöiltään sähly ja salibandy muistuttavat paljolti toisiaan. Sählyn sääntötulkinnat ovat joustavampia ja aloittelijalle ystävällisempiä kuin kilpaurheilullisemmassa salibandyssa. Kuntoliikuntamuotona sählyä ja salibandya on vaikea erottaa, monesti sen yrittäminen on jopa turhaa.

Sählyssä kentällä on yhdestä joukkueesta 3-4 pelaajaa, maalivahtia ei ole ja maali 90 x 60 cm:n kokoinen. Peliaika on yleisimmin 2 x 15 minuuttia ja kentäksi riittää puolet salibandykaukalosta.

Sählyn yksi suosion salaisuus on sen suuri muuntuvuus. Sitä voi pelata melkein missä vain, lumessa, nurmellä, hiekkatekonurmella, hiekalla, katuasfaltilla. Aloittamiskynnys on niinikään matala: aloittamiseen ei tarvita tekniikka- tai taktiikkakurssien läpäisemistä, eikä vaikeiden sääntöjen hallintaa. Sählyä pelataankin pääasiassa kuntourheilumuotona.

Sählyssä on toteutunut hyvin sukupuolten välinen tasa-arvo. Miesten ja naisten sekasählyä on pelattu lajin alkuvaiheista pitäen. Nykyisin sählyn ovat
löytäneet koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi monet erityis- ja työpaikkaliikuntaryhmät, joihin ns. puulaakisähly on tullut jäädäkseen. Suomen Gallupin SLU:lle tekemän selvityksen mukaan sählyn ja salibandyn harrastajia on Suomessa 354 000 (SLU:n liikuntagallup 2008). 

Lue lisää
 
 
     
     
 

Seurat


Bullets Harjavalta
-
FBC Turku Ry
Virallinen nimi: FloorBall Club Turku ry Lyhenne: FBC Turku Lempinimi: FBC ja...
FBT Karhut
FBT Karhut United ry on porilainen salibandyn kilpailutoimintaan erikoistunut...
FC Tuusula 01-02
-
Happee
Historia-osiosta löydät Happeen historiikin, ennätysmiehet,...
Harjavalta
-
IBK Arkadiagatans Angrepp
IBK Arkadiagatans Angrepp on opiskelijoiden perustama salibandyjoukkue. Joukkue...
 
     
     
 

Sponsorit