Lacrosse

Lacrosse eli suomeksi haavipallo on ikivanha Pohjois-Amerikan intiaanien pallopeli ja Kanadan kansallispeli (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan alueen intiaaniheimot. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka olivat kosketuksissa lacrossen kanssa, olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen lacrosse (la crosse = piispan sauva). Intiaanit kutsuivat peliä muun muassa nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa ”sodan pikkuveljeä”, koska sen avulla harjoiteltiin sodankäyntiä. Peli olikin alkuperäisasussaan hyvin väkivaltainen eikä loukkaantumisilta voitu välttyä, joskus näissä ”harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Intiaaneille lacrossella oli myös hyvin suuri uskollinen merkitys.

Nykymuotoista lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä joukkueella, suunnilleen jalkapallokentän kokoisella alueella. Maalit, jotka ovat kooltaan 1,82 m x1,82 m, on sijoitettu 15 jaardin päähän takarajasta. Lacrossea pelataan haavipäisellä mailalla eli crossella, jolla palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan. Kentällä on kerrallaan kolme puolustajaa, joilla on yleensä pitkät mailat (n. 2 m), kolme keskikenttämiestä ja kolme hyökkääjää, jotka pelaavat lyhyillä mailoilla (n. 1 m). Maalia vartioi maalivahti, jolla on oma, iso haavinen, mailansa. Muuten maalivahti on kuin kuka tahansa pelaaja. Lacrossen peliaika on 4 x 15 min. Lacrossessa sallitaan taklaukset, muista lajeista poiketen taklata saa, tietyissä tilanteissa, myös pallotonta pelaajaa. Lacrossessa tunnetaan jäähyt, joita on eripituisia, 30 sekunnin rangaistuksesta 3 minuutin jäähyyn.

USA:ssa lacrossea pelataan yleisesti yliopistoissa ja lukioissa. Lajilla on myös kaksi ammattilaissarjaa, kesäsarja Major
League Lacrosse ja talvisarja National Lacrosse League, joka pelataan 5-henkisin joukkuein lacrossen kaukaloversiona jääkiekko-kaukalossa (box lacrosse). Tunnetuimpia lacrossen pelaajia suomalaisille ovat varmasti jääkiekkoilijat Wayne Gretzky, Adam Oates ja Joe Sakic. Gretzky on tällä hetkellä myös Arizona Sting -nimisen ammattilaisjoukkueen taustajoukoissa. Muita kuuluisia lacrossen pelaajia ovat mm. jääkiekkoilijat Gary Roberts ja Brendan Shanahan, jotka pelasivat lacrossea ammattilaissarjassa talvella 2004-2005, koska NHL-liiga oli lakossa. Myös Tom Cruise, Michael J. Fox ja Judd Nelson ovat pelanneet lacrossea, kuten entinen presidenttiehdokas John Kerry. Kanadassa useat jääkiekkoilijat pelaavat tai ovat ainakin nuorena pelanneet lacrossea. 

Lue lisää
 
 
     
     
 

Seurat


Lahti Box Monkeys
-
Oulu Saints
 
     
     
 

Sponsorit