Joukkuevoimistelu

Joukkuevoimistelu on suomalaisesta naisvoimistelusta kehittynyt taide- ja taitolaji. Rytmisestä voimistelusta laji eroaa eniten jatkuvien liikkeidensä ja suurempien joukkueiden vuoksi.


Joukkuevoimistelun kilpailujoukkue koostuu vähintään viidestä voimistelijasta, jotka harjoittelevat noin 2–3 minuuttia kestävän kilpailuohjelman. Ohjelma sisältää vartalon liikkeitä, tasapainoja, hyppyjä, liikkuvuusliikkeitä, esimerkiksi spagaatteja ja askelsarjoja musiikin tahtiin. 12-14-vuotiaiden sarjasta lähtien koreografiaan voi lisätä myös nostoja. Kilpailualue on 13 × 13 metriä, ja sitä kuuluu käyttää ohjelman aikana vaihtelevasti.

Joukkuevoimistelussa joukkueet on jaettu kahteen sarjaan: mestaruus- ja kilpasarjaan. Mestaruussarja on tiukempi kuin kilpasarja ja siinä kilpaillaan SM-tasolla. Joukkueet voivat itse päättää kummassa sarjassa kilpailee. Sarjojen sisällä joukkueet jaetaan myös ikäluokkiin: asema, 10-12, 12-14, 14-16, 16-18 ja naiset (syksyisin korkein sarja on yli 16 vuotiaat). Keväisin kilpaillaan vapaaohjelmalla eli ilman välinettä ja syksyisin välineohjelmalla. Kilpailuja järjestetään alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Mestaruussarjan välinekilpailuissa välineet määrätään ikäsarjoittain (kilpasarjassa joukkue voi itse päättää välineen). 10–12 tekevät narulla ja pallolla, 12–14 vanteella, 14–16 keiloilla ja yli 16-vuotiaat vapaavalintaisella välineellä. Yli 16-vuotiaat voivat myös valita välineeksi nauhan.

Tuomaristo koostuu kolmesta tuomaristosta. Sommittelun tekninen tuomaristo arvioi vaadittavien vaikeusosien eli tasapainojen, hyppyjen, vartalon sekä muiden vaadittavien liikkeiden arvon. Sommittelun taiteellinen tuomaristo taas arvioi ohjelman rakenteen,
monipuolisuuden ja taiteellisen kokonaisuuden. Tuomaristo arvioi siis kuvioiden muodostumista, musiikkia, joukkueen taitotasoa sekä liikkeiden rytmissä suorittamista. Suoritustuomaristo sen sijaan arvioi joukkueen yhtäaikaista suoritusta ja vaikeusosien puhdasta suorittamista.

10–12-vuotiaiden pisteet ilmoitetaan kategorioina, joita on kymmenen. Ensimmäinen kategoria on paras ja kymmenes huonoin. Kilpasarjassa 12-14-vuotiaatkin saavat vielä kategoriat. Paras kategoria on A ja huonoin on E. Jokainen tuomari antaa pisteet, joiden mukaan joukkueet sijoitetaan kategorioihin. 12-14-mestaruus-, 14–16- , 16–18- ja naistensarjan tulokset ilmoitetaan pisteinä. Täydet pisteet ovat 20: teknisessä kuusi, taiteellisessa neljä ja suorituksessa kymmenen.

Suomalaisen joukkuevoimistelun menestys on lajin laajan harrastajajoukon, ammattitaitoisten valmentajien ja huipputason voimistelijoiden ansiota. 

Lue lisää
 
 
 
     
     
 

Seurat


Ei seuroja